HEILIGDOM VAN ONZE-LIEVE-VROUW

Van 29 november 1932 tot 3 januari 1933 waren vijf kinderen uit Beauraing getuige van maar liefst 33 verschijningen van Onze-Lieve-Vrouw.

Na de aanvankelijke terughoudendheid en tegenstand, werd na afloop van een rigoureus onderzoek besloten dat de kinderen de waarheid spraken en besloot het bisdom om: de Mariaverering toe te laten vanaf 1943, en erkent zij het bovennatuurlijke karakter van de feiten in 1949. De pelgrims stroomden echter al veel vroeger toe in Beauraing en maakten hun bedevaart naar de "Heilige Maagd met het Gouden Hart" onder de meiboom. Zo eren de bedevaarders het verzoek van Maria: “Dat men hier op bedevaart komt en bidt!”.

Ook werd een votiefkapel gebouwd (‘47-’54, arch. M. Claes) zoals zij verzocht had: de kapel is opgetrokken uit lokaal gehouwen steen, met opmerkelijke vormgeving zowel binnen als buiten en neemt een centrale plaats in ten opzichte van de andere heiligdommen, hier wordt namelijk dagelijks gebeden en de eucharistie gevierd en vindt ook het sacrament van de vergeving (biecht) plaats.

Het Heiligdom is stapsgewijs uitgebreid met onder meer enkele gebouwen in beton die getuigen van een uiterst verfijnd lijnenspel (’61-’68, arch. R. Bastin): De omheining die rond de tuin der Verschijningen loopt, de crypte van Saint-Jean, de Rozenkranskerk waar plaats is voor 700 gelovigen en de Bovenkerk die ruimte biedt aan maar liefst 5000 bedevaarders.

De belangrijke data voor de heiligdommen zijn de hulde aan de kinderen die Maria het eerst zagen op 15 augustus, de wake en de internationale bedevaartsdagen van 21 tot 22 augustus, de diocesane samenkomst op de 1e zondag van oktober, en 29 november, nl. de verjaardag van de verschijningen. Bedevaarders die de tocht al wandelend afleggen komen aan in Beauraing op de 1e zaterdagen (herdenkingsdag) en de 2e en 3e zondagen van elke maand.

Het voormalige gebouw van het instituut des ‘Soeurs de la Doctrine chrétienne’ (Zusters van de Christelijke Leer), waar zich ook de tuin bevindt waar Maria aan de kinderen verscheen, is nu omgedoopt tot ‘Receptie’ en ‘Gastenverblijf. Het gebouw is opnieuw ingericht en gerenoveerd met het oog op de groepen bedevaarders, meestal zieken en hun begeleiders; die uit België, Nederland en Frankrijk komen en daar 3 dagen verblijven. Jaarlijks meer dan 30 “triduüms”, waar jongeren en volwassenen het levende voorbeeld zijn van echte solidariteit.

In 1946 ging de v.z.w. “Pro Maria” over tot de aankoop van ongeveer de helft van het oude landgoed van de hertogen van Osana, belangrijk detail: het kasteel bevond zich ook op dit domein.

Het “Castel Sainte-Marie” organiseert er retraites voor volwassenen en ontmoetingsmomenten allerhande; talrijke jongeren zijn reeds te gast geweest om voeding te geven aan hun gebeden, gedachten en deze uit te wisselen met andere gelovigen.

De bedevaarders en bezoekers kunnen de diavoorstelling bekijken over de verschijningen, en/of een geleid bezoek afleggen aan de heiligdommen waarbij ze meer uitleg krijgen over de votiefkapel, het aardewerk en de sculpturen van Max Van der Linden en I. Williame. Het Mariamuseum, gelegen aan dezelfde kant als de "Pro Maria" winkel, heeft meer dan 800 reproducties van standbeelden uit gans België van de Heilige Maagd in de collectie. Tenslotte worden belangstellenden en abonnees op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen in de heiligdommen dankzij het tweemaandelijks tijdschrift “La Voix de Beauraing”.
Meer weten?

 

Pro Maria ASBL/VZW
Rue de l'aubépine, 6
5570 Beauraing
Tel. 082 71 11 81

Sanctuaires de Beauraing/Heiligdommen van Beauraing
Tel. 082 71 12 18
Mail. ndbeauraing@gmail.com
Website : http://beauraing.catho.be 
 


Downloaden :

Het verhaal van Ludovic Roger

Document acties