Het parc van het Castel

 

 

Niet ver van het stadscentrum van Beauraing bevinden zich het stadspark van Castel Saint-Pierre en het privépark van Castel Sainte-Marie waar u tevens het kasteel van Beauraing aantreft. De parken grenzen aan elkaar en vormden vroeger één groot domein.

Het Castel Saint-Pierre

Net buiten het stadscentrum belandt u in de gedroomde omgeving voor een wandeling: het feeërieke park van Castel Saint-Pierre. u treft er ruim 27 hectaren bos, vele wandelpaden, zeven vijvers en een prachtig kasteel, het Castel Saint-Pierre gebouwd door Charles Lenelle. De perfecte omgeving voor mooie wandelingen, te vissen, aan de conditie te werken (Fit-O-meter) of/en te ontspannen bij een van de zit- of barbecueplaatsen. Er is tevens een klein arboretum aanwezig met typische bomen en struiken van de Calestienne (nvdr. ‘kalkstreek’) waar u een vijftigtal houtsoorten kunt ontdekken. Het park is eigendom van de stad Beauraing en is dus vrij toegankelijk.

In het park bevindt zich ook een oude kapel, gebouwd in de Romaanse stijl (beschermd monument) en gewijd aan Saint-Pierre, van daar ook de naam van het (eveneens beschermde) park. Niet ver van de kapel staat een ijzeren standbeeld dat de hertog van Osana liet maken ter nagedachtenis van zijn moeder, de hertogin van Beaufort. Dit standbeeld bevond zich vroeger in het park van Castel Sainte-Marie, op dezelfde plaats waar nu het standbeeld van de Maagd te bewonderen valt. Ten tijde van de hertogen van Osana, maakten deze 2 parken deel uit van één groot domein.

Het Castel Sainte-Marie

Zoals reeds vermeld, wordt het park van Castel Sainte-Marie gedomineerd door het statige kasteel van Beauraing, waarvan de bouw waarschijnlijk dateert uit de Middeleeuwen. De eerste fundamenten van deze vestiging stammen inderdaad uit de XIIe-eeuw. Vandaag resten enkel nog wat torens, muren en enkele bijgebouwen van het kasteel.

Er zijn slechts weinig bronnen bekend over de geschiedenis van deze periode, de volgende feiten kunnen echter wel met zekerheid worden vermeld:

In de Middeleeuwen behoorde Beauraing tot het Hertogdom Luxemburg. De eerste gekende heer was Gérard de Beauraing. Op 22 mei 1436 werd het kasteel vernield in de strijd tussen Jehan II van Herbigny en de aartsbisschop van Luik.

De burgemeester van Givet, een zekere De le Colle, vernielde tijdens de Franse Revolutie het kasteel voor de tweede keer met zijn troepen, de zogenaamde ‘sansculotten’. Aan het einde van de Franse Revolutie herinnerden slechts de ruïnes aan het eens zo trotse kasteel.

De Franse architect Mestral restaureerde naderhand het kasteel op kosten van de hertog van Osana, het prijskaartje bedroeg in die tijd al ruim 300 miljoen (Francs). Het kasteel van Beauraing was nog nooit zo luisterrijk en fraai. In de serres, waarvan de grondvesten tot op heden nog bestaan, kon men planten en struiken aantreffen uit de hele wereld zoals: sinaasappelbomen, citroenbomen, palmbomen, cacti,… Er verbleven zelfs twee apen in de serres. Het kasteel heeft dan ook vele eregasten de revue zien passeren, zoals de toenmalige Prins van Wales en toekomstige koning van Engeland in 1880.

Bij de verkoop van het kasteel zou het meubilair verkocht worden in Keulen. Met het oog op deze verkoop kwamen daags voordien enkele arbeiders aan. De tragische afloop liet zich al raden toen bleek dat deze mannen petroleumlampen hadden meegenomen om vlot te kunnen werken tijdens het inpakken van het meubilair. In het holst van de nacht, op 3 december 1889, brak op verschillende plaatsen in het kasteel brand uit. Omstreeks 9 uur 's morgens restte van het kasteel nog slechts een ruïne.

Van 1897 tot 1912 was het kasteel (de ruïnes ervan althans) in handen van M. Charneux die het naliet aan M. Matys. Het kasteel werd later gekocht door M. Lenelle die in 1930 besloot om het opnieuw te restaureren. De oude bijgebouwen, waaronder de toren, waren quasi intact gebleven en werden ingericht tot een Castel van ongekend rafinnement.

 


Handige link:

Download


 

 

Document acties